EFE - Együtt Fenyvesért Egyesület


Álom és valóság

A kezdeményezés szándéka hiába jó, ennek megvalósításához való út már jóval göröngyösebb és kilátástalanabb. Szép álom, kevés valóságtartalommal. A problémák sajnos mélyebbről eredeztetők. A hiba nem csak bennünk (KÉSZÜLÉKBEN) van, hanem a közvetítő vonalban, a (RENDSZERBEN).
Hiába próbálta ill. próbálja Dr. Mikola Zsuzsanna és Oltvári Tibor szervezésében a Balatonboglári Munkaügyi Kirendeltség  a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.1 (HEFOP) verzióját a "Munkanélküliség megelőzése és kezelése Somogy megyében" szélesebb nyilvánosság bevonásával előmozdítani, ennek megoldási kulcsa nem a jelenlévők zsebében volt ill. van.
A 2007.dec.18-án megrendezésre került munkaadói fórumra nem munkaadókat, pénzügyi befektetőket, befolyásos politikusokat hívtak meg, hanem polgármestereket, civilszervezeteket. Ha a forráshiányban szenvedő önkormányzatok, és az elnyomott civil szervezeteknek kell ezt a nem csak gazdasági, hanem mélyen politikai és szociális problémát megoldani, ahhoz szerintem - ha nem is újabb forradalmat kéne csinálni -  de mindenképen alkotmányt kellene módosítani.
De ez kinek állna érdekében? Akinek érdekében állna, az nem teheti, aki tehetné, annak nem áll érdekében.
A rövid vitafórumon az derült ki, hogy végül is az önkormányzatoknak, mint munkaadóknak kellene működniük. Rajtuk múlik, hogy csak közmunkát (fentről újra leosztott alamizsnát) vagy ténylegesen a világpiacon eladható árú termelést vagy szolgáltatást tudnak településüknek biztosítani. Bár én több önkormányzatot ismerek, akik vagy maguk, vagy az általuk létrehozott gazdasági társaság alapításával próbálnak javítani reménytelen helyzetükön, több-kevesebb sikerrel. A jelenlévők közül - és gondolom az ország nagyobb részére is igaz ez - egy sem volt ilyen vállalkozó kedvű. Ami érthető is. Valamikor az állam, az állampolgárainak védelmére szerveződött. Most már ott tartunk, hogy az állampolgárnak kell védekeznie az állam ellen. A 60-80%-os elvonás senkit nem serkent legális vállalkozásra.
Hiába kezdtük azzal, hogy nem politizálunk, a kormányunk megbízásából jelenlévő Oltvári úr és a FIDESZ-es Móring képviselő és polgármester úr finom pengeváltása arra utalt, hogy az országos "nagypolitikától" a végeken sem tudjuk függetleníteni magunkat. Talán mégis igaz lehet az a mondás, hogy a fejétől bűzlik a hal? A Horn kormány titok miniszterének lemondási indoka, miszerint a maffia és a politika hídverésében nem kíván asszisztálni, igaz? Nálunk nem demokrácia, hanem a párt ideológia helyett, maffia által diktált jogi diktatúra van? És a kérdések csak özönlenek.  A drága!!! törvényalkotóink miért korlátozták saját hatáskörükbe az államfőválasztást és azt is csak két ciklusra? Magukat miért nem? Miért nem visszahívhatók? Miért a költségvetés és nem a választókörzet állapítja meg a fizetésüket? Miért a listás választás? Miért vannak olyan sokan? Miért a csakis pártképviselet? Miért nincs konkrét pénzügyi felelősségre vonás? Miért csak 1+1%-kal rendelkezhetek? Miért nem 98%-kal? (Kossuth 150 éves ígérete a felelős minisztériumokról most is aktuális. Hol van?) Erről a sok feltett és még több fel nem tett "MIÉRTRŐL" miért nem szólnak a tüntetések és a népszavazások? Miért? Hm? Ja mert az alkotmányt úgy találták ki, hogy az elitnek? jó legyen, a parasztja meg nagy ívben le van sajnálva.
Örömmel vettem tudomásul, hogy polgármesterünk is érdeklődik a munkahely teremtési megoldások iránt, de szomorúan konstatáltam a teljesen jogos megnyilvánulását, amit az idő előtti távozásával fejezett ki, hogy ez nem az a fórum, ami községünk ill. körzetünk problémáját megoldhatná.
Minden esetre az Együtt Fenyvesért Egyesület nevében köszönöm a Rendezőség meghívását és kívánom, hogy kérdéseim megválaszolásával - kormánytól és pártállástól függetlenül - közelebb kerüljenek kitűzött céljuk megvalósításához, az eredményesebb, szebb, igazabb és boldogabb Új Magyarországhoz! Mint a bekezdésben írtam, az elképzelés, az együttgondolkodás, megoldáskeresés jó, szükséges és folytassák is tovább! Még az is lehet, hogy kitartásukat pár száz év múlva siker koronázza.!? BUÉK!

Szigeti Sándor
EFE tag és ex alapító elnökeEgyütt Fenyvesért Egyesület
8646 Balatonfenyves, Halász út 7.
Tel.: 06-30/249-6011, 06-20/9351-011
Adószám: 18777413-1-14websas.hu
no software patents